Ga naar de inhoud

Filmen en monteren met je smartphone: een stappenplan

Met een plan wordt alles beter. En dat geldt zéker voor video’s die je wilt (laten) maken. Ja, zelf maken kan prima. Nee, daar heb je geen dure extra apparatuur voor nodig. Video’s maken met een smartphone is leuk, makkelijk en zelfs het monteren kan prima op je mobieltje.

Stap 1: kiezen

Bedenk wat het doel is van de video. Wil je de kijker inspireren, informeren of overtuigen. Bedenk ook wie je wilt bereiken. Afhankelijk van je doelgroep bepaal je welk kanaal je gaat gebruiken voor de distributie van je video. Afhankelijk van het kanaal bepaal je de vorm van je video. Een vuistregel: een video op youtube (voor je website) mag meestal langer duren dan een video voor facebook. En instagrammers houden van nóg kortere filmpjes. En kort is heel kort. Denk: 2 minuten voor youtube, 20 seconden voor facebook, 10 seconden voor instagram.

Stap 2: schrijf een script

Bedenk en beschrijf welke shots je wilt maken. Wat wil je laten zien en hoe ga je dat doen. Voor een goede video heb je heel veel shots nodig van heel veel verschillende standpunten. Houd maar eens bij hoeveel verschillende shots er gedurende een journaaluitzending of reclameblok voorbij komen. Vooral voor video’s voor social media geldt: begin spannend. Je moet de aandacht van de kijker trekken. Hoe beter je een script uitschrijft, hoe makkelijker het filmen en monteren gaat. Beschrijf wat je gaat filmen, hoe je dat wilt doen en hoe lang het shot gaat duren. Dus: shot 1, 3 seconden, achtbaan die naar beneden raast met gillende kinderen. Shot 2, 2 seconden, een kind close met verwachtingsvolle blik. Enz.

Stap 3: filmen maar!

Met je script in je binnenzak, je telefoon volledig opgeladen (tip neem ook het oplaadsnoertje mee, eventueel met powerbank,  zodat je tussendoor bij kunt laden) en met voldoende vrij telefoongeheugen kun je op pad. Het allereerste dat je extra meeneemt/ aanschaft is een statief. Dit zorgt altijd voor stabieler (en véél professioneler) beeld dan filmen uit de hand. Wil je iemand interviewen dan is geluidsapparatuur ook noodzakelijk. Tip: het merk Rode heeft diverse soorten microfoons. Tip 2: voice over kun je wel zonder geluidsapparatuur opnemen met je smartphone. Download een dictafoon app, of maak een video waarvan je bij het monteren alleen het geluid gebruikt. Geluid opnemen doe je in een niet te grote afgesloten ruimte waar het stil is. Een stilstaande auto (op een rustige plek) is een prima plek hiervoor.

Voordat je gaat filmen zet je je telefoon op de vliegtuigstand. Je kunt zo niet gestoord worden door appjes (geluidjes!) of bellers. En zet je schermverlichting op maximaal. Kies de juiste plek voor een goede belichting. Tevreden? Houd je vinger enkele seconden op het scherm en je vergrendelt de belichting (tot ‘AE/AF – vergrendeling in beeld komt). Zo voorkom je dat je zelfdenkende smartphone halverwege het shot het beeld ineens veel donkerder/ lichter maakt. Film altijd langer dan in je script beschreven staat. Achteraf kun je dan het beste stuk uit de filmpjes gebruiken. Neem je tijd voor het beste shot. Probeer iets opnieuw als je nog niet helemaal tevreden bent. En wees brutaal genoeg om mensen te vragen om iets nog een keer te doen, zoals heen en weer wandelen.

Stap 4: monteren

Monteren op een smartphone is priegelen, maar zeker na enig oefenen prima te doen. Voor feesten en partijen kun je apps gebruiken die foto’s en films zelf op een mooie manier achter elkaar zetten. Een fijne app is bijvoorbeeld Quik. Je kunt foto’s en video’s kiezen, een stijl en binnen enkele seconden is je video klaar, inclusief muziek. Voor professionele video’s moet je echt zelf aan de bak. iPhone gebruikers hebben standaard de app iMovie op hun telefoon. Bij het openen van deze app kun je kiezen voor een ‘film’ of een ‘trailer’. Alleen de eerste variant maakt het mogelijk om volledig zelf een video te maken. De tweede is meer een invuloefening  en lijkt dus meer op de app Quick. Kies foto’s en video’s uit je eigen archief. Je voegt de video’s per stuk toe, in de volgorde die je wilt hebben. Door te klikken op de video verschijnt er een geel kader. Aan de randen kun je schuiven om slechts een deel van het fragment te gebruiken. Dit trucje kun je ook in de film gebruiken (klikken, geel kader, schuiven om het fragment korter te maken). Door op het plusje te klikken kun je foto’s, video’s en audio toevoegen. Tussen de fragmenten staat een horizontaal zandlopertje. Als je hier op klikt dan kies je de overgang. In de meeste video’s die je op tv/ youtube bekijkt staat de overgang op ‘geen’.

Als je het achtergrondgeluid van de video wilt aanpassen/ verwijderen dan tik je opnieuw op het videofragment en dan klik je onderin het scherm op ‘koppel los’. Het geluid staat nu onder de video als blauwe balk. Door daar weer op te klikken verschijnen er onder in beeld diverse woorden en tekens. ‘Verwijder’ is duidelijk. Inkorten/ faden/ harder en zachter kan door op het luidsprekericoontje te klikken. Het geluidsniveau pas je aan door het schuifje dat nu verschijnt naar links of naar rechts te bewegen. Inkorten/ het geluid zacht laten starten (faden) kan door rechts op de tekst te klikken. Hier verschijnt dan respectievelijk ‘kort in’ of ‘fade’. Met een android telefoon kun je bijvoorbeeld de app ‘InShot’ gebruiken. Tip: betaal € 3,49 voor de ‘pro’ variant anders wordt je de reclame heel snel zat. Meer apps, bijvoorbeeld voor ondertiteling en special effects volgen binnenkort in een aparte post.

Stap 5: distributie

Houd er rekening mee dat een video maken alleen leuk is (blijft) als er ook mensen naar kijken. Alleen online zetten zorgt misschien voor wat trotse views en likes van familie en vrienden, maar als je echt een groot publiek wilt bereiken dan zul je budget moeten steken in de distributie.

En verder?

Ga oefenen! Maak een video van de kat (alleen voor jezelf). Van de vakantie. Van een dag uit je leven. Probeer creatieve shots uit. Oefen met monteren. En kijk andermans video’s. Van professionals: zoek op Geertje Algera op instagram en Linkedin en Yusufomarsa op instagram, beide op professioneel vlak bezig met MoJo (mobile journalism). Analyseer een reclameblok lang alle reclames. Welke shots zie je, hoe lang duren ze. En houd thebigstory.nl in de gaten voor het vervolg op deze post: apps die video’s leuker/ beter maken. Van ondertiteling, gratis achtergrondmuziekjes tot special effects en zelfs een app die heel dicht in de buurt komt van een professioneel videobewerkingsprogramma.

 

Bladendokter training instagram - 12 mei 2020

Tags: