De houdbaarheid van een blog post

Lange tijd zijn we er als marketeers en bloggers vanuit gegaan dat een blogpost na een maand zijn glans wel had verloren, maar nu blijkt dat we de houdbaarheid van een blogpost zwaar hebben onderschat. Met een simpele som is uit te rekenen hoe lang een post nieuwe bezoekers zal aantrekken. 

Uit een onderzoek naar bijna 7000 blogs is naar voren gekomen dat content over een veel langere periode z’n waarde behoudt. Het ligt wel aan het soort content hoe lang de levensduur is. Zo is een nieuwsitem of een online wedstrijd maar voor korte tijd interessant voor bezoekers. Posts waarbij timing minder belangrijk is, zullen langer na hun debuut lezers binnenhalen, zoals een stappenplan voor het gebruiken van een programma. Het onafhankelijke onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Halverson Group die gebruik maakten van blog posts van IZEA; een content marketing bedrijf dat gebruik maakt van influencers om content voor merken te verspreiden.

grafiek-houdbaarheid-blog-1

3 fasen

De gemiddelde blog post heeft na publicatie een levenscyclus die bestaat uit drie fasen. In de eerste fase maakt een artikel zijn debuut en binnen een week worden daarmee 50% van de unieke bezoekers bereikt, er is daarom een steile piek in de bezoekersaantallen zichtbaar. Hierna komt de post in de respons fase die duurt tot een maand na de publicatie. In deze tweede fase nemen de lezersaantallen langzaam af. 72% van de lezers is bereikt binnen deze fase. De onderschatte fase is de nasleep, de 700 dagen na de eerste maand waarin nog eens 28% aan unieke lezers de blog post zal zien. In een grafiek met bezoekersdata is te zien dat er tijdens de nasleep een lange periode een klein aantal bezoekers per dag is. Kortom, het duurt gemiddeld 300 dagen om 90% van de lezers te halen en 2 jaar om de 99% te bereiken. Voor erg succesvolle blogs met een hoog aantal unieke bezoekers kan dit nog veel langer zijn.

grafiek-houdbaarheid-blog-2a

De formule

Om uit te rekenen hoe lang het duurt voordat de periode van nasleep van een blog post is beëindigd kun je na de respons fase de volgende rekensom gebruiken:

Unieke bezoekers van een blog post x 1.4 = Aantal dagen tot het eind van de nasleep

De precieze houdbaarheid verschilt dus per blog post en is afhankelijk de bezoekersaantallen in de eerste maand. Daarnaast speelt het soort artikel ook een rol, omdat informatie die relevant blijft meer lezers trekt. Als het eind van de nasleep fase bereikt is kan de post verwijderd of gearchiveerd worden om plaats te maken voor nieuwe content. De content kan echter nog van waarde zijn voor nieuwe lezers. Dan is het opnieuw delen van het artikel via social media een optie om een nieuwe piek in bezoekersaantallen te bereiken. Verouderde content kan met een aantal aanpassingen weer relevant worden voor het publiek van een blog of dienen als beginpunt voor een vervolgpost.

Een kanttekening bij het onderzoek is dat de bezoekersstatistieken van de onderzochte posts twee jaar zijn gevolgd, wat er gebeurt met de bezoekersaantallen na de eerste twee jaar is nog onbekend. Mogelijk houd het effect van blog content nog veel langer aan.