Ga naar de inhoud
foto's croppen verkleinen

De beste tools voor foto’s croppen en verkleinen

Iedereen die foto’s maakt met een camera weet dat daar grote bestanden uit komen en websites worden niet zo heel blij van deze grote bestanden – lees: traag. Maar daar is een trucje voor: foto’s croppen of verkleinen! Bekijk de lijst met alle tools waar je foto’s kunt croppen of verkleinen, veelal gratis en online. 

Het verschil tussen croppen en verkleinen is dat je bij croppen een deel van de afbeelding selecteert om te gebruiken en bij verkleinen de gehele afbeelding verkleint. De keuze is uiteraard afhankelijk van de afbeelding.

Photoshop en Lightroom

Photoshop of Lightroom – beiden van Adobe – zijn misschien wel de meest bekende opties voor fotobewerking en dus ook croppen, maar erg goedkoop zijn ze niet. Wanneer foto’s croppen het enige is wat jij gaat doen qua fotobewerking kun je dus beter kiezen voor een andere optie.

Degenen die op een Windows computer werken, kunnen wel gratis Photoshop Express op hun computer zetten. Deze versie is gelijk aan de app die ook op iOS-apparaten geïnstalleerd kan worden zoals iPhones en iPads.

Verkleinen via de computer

De makkelijkste opties is foto’s verkleinen via de computer. Bij een Apple computer kan dat via ‘Voorvertoning’ en vervolgens kan de grootte aangepast worden in pixels of centimeters. Via een Windows computer kan een afbeelding ook verkleind worden, maar kunnen er geen afmetingen aangegeven worden.

Online tools voor foto’s croppen en verkleinen

Canva

Canva is eigenlijk een tool om ontwerpen mee te maken, zoals bijvoorbeeld een instagrambericht of infographic. Maar zelf afmetingen invoeren kan ook, net als foto’s uploaden. Dan hoeft enkel de foto nog in het juiste vlak gezet te worden. Het nadeel is dat hele grote bestanden uploaden niet lukt, maar het is dan ook een gratis tool. Als een ontwerp gemaakt is, kunnen de afmetingen alleen nog worden aangepast met het betaalde ‘Canva for Work’.

Picmonkey

Met Picmonkey kunnen gemakkelijk collages gemaakt worden, desgewenst met verschillende filters en ook croppen of verkleinen is geen probleem. De tool Picmonkey was altijd gratis, maar biedt nu alleen nog maar een gratis proefperiode van zeven dagen.

Ribbet

De tool Ribbet lijkt wel wat op Picmonkey, hiermee kunnen ook foto’s verkleind en gecropt worden en ook collages maken is een functie die Ribbet biedt. De interface is wat zakelijker dan bij bijvoorbeeld Picmonkey. Het werkt wel alleen met Flash.

Pixlr

Pixlr biedt een gratis online programma dat veel lijkt op Photoshop. Er is dus veel mogelijk qua fotobewerking en ook croppen of verkleinen is geen enkel probleem. Er is ook een PRO-versie tegen betaling.

Croppola

Met Croppola is het alleen mogelijk om een afbeelding te croppen, maar daarbij wordt wel slim gekeken naar wat de beste uitsnede is voor een foto. Croppola is gratis en ziet er qua interface simpel uit, wat erg handig is als je alleen een foto wilt croppen of verkleinen.

GIMP

Het programma GIMP kan gratis geïnstalleerd worden op elke computer. Het lijkt qua interface wel wat op Photoshop en biedt ook veelal dezelfde functies, het is een van de populairste gratis alternatieven voor Photoshop.

Foto van Yoann Siloine via Unsplash – ontwerp gemaakt met Canva

Dit artikel bevat affiliatelinks: bij een aankoop ontvangt The Big Story een kleine commissie.