Ga naar de inhoud
gratis stockfoto's

De beste websites voor gratis stockfotografie en video

Er wordt soms een beetje lacherig gedaan over stockfotografie, omdat de foto’s vaak net iets té herkenbaar zijn, in scene gezet en weinig authentiek. Toch zijn er inmiddels verschillende websites voor gratis stockfotografie waarvan de afbeeldingen het niveau van de gemiddelde stockfoto overstijgen. Hieronder een overzicht.

Een aantal fotografen is gestart met het aanbieden van hun beeldmateriaal voor gratis redactioneel en commercieel gebruik. Zij werken onder de zogehete ‘creative commons’. Andere websites bieden foto’s aan van veel verschillende fotografen. De foto’s van veel van deze websites in de lijst hieronder worden aangeleverd door (amateur)fotografen en de beelden zijn een stuk authentieker dan van de meeste bekende stockfotobureaus.

Waarom stockfotografie gebruiken?

Wanneer zelf foto’s maken niet lukt of er niet voldoende gemaakt kunnen worden, kan stockfotografie uitkomst bieden. Het zijn vaak tijdloze afbeeldingen die regelmatig ingezet kunnen worden, zelfs herhaaldelijk bij een bepaalde categorie of voor een campagne.  Let er bij gebruik van gratis stockfotografie wel op dat je – als dank – de naam van de fotograaf noemt in je uitingen. Dat is wel zo netjes. We hebben alle gratis stockfoto websites in de lijst hieronder gecategoriseerd. Sommige sites richten zich op specifieke afbeeldingen zoals bijvoorbeeld alleen reisfotografie, natuurfotografie of foto’s met een vintage stijl. De websites bij ‘Algemeen’ bieden zeer diverse afbeeldingen. Doe er je voordeel mee!

Reisfotografie

Natuur en stadsfotografie

Vintage fotografie

Foodfoto’s

Algemeen

Video’s