Ga naar de inhoud
pinterest shopping cadeau tasjes

Shopping op Pinterest: de beste plek om producten te promoten

De feestdagen staan voor de deur, vele verlanglijstjes worden opgesteld en waar gaan mensen heen als zij cadeautjes gaan kopen deze maand… Niet het meest dichtstbijzijnde winkelcentrum, nee, eerst naar Pinterest. Dat is namelijk het kanaal waar alles te vinden is en cadeautjes vinden voor vrienden en familie een stuk makkelijker wordt. 

Wie zijn de gebruikers van Pinterest?

Pinterest was jarenlang een platform voor inspiratie voor interieur, bruiloften en babyartikelen. Inmiddels is Pinterest nog veel meer, want naast de voornamelijk vrouwen die het platform massaal gebruikten als digitaal prikbord weten ook steeds meer mannen het platform te vinden. Pinterest geeft aan dat momenteel 70% van de gebruikers vrouw is en dus 30% man. Maar van de nieuwe aanmeldingen zijn er 50% man, die groep groeit dus inmiddels ook.

Er zijn nog een aantal opvallende demografische statistieken van wereldwijde Pinterest gebruikers als het gaat om shoppen op Pinterest:

  • 60% van de gebruikers hebben kinderen van vijf jaar of jonger – en kopen dus veel artikelen voor baby’s en kinderen
  • 50% van de millennials gebruikt Pinterest maandelijks – millennials zijn veel online en doen makkelijker online aankopen dan oudere generaties
  • 40% van de gebruikers hebben een jaarlijks gezinsinkomen van 100k – en hebben dus vaak ook meer te besteden
  • 66% van de vrouwen tussen 25 en 54 jaar hebben een Pinterestaccount

In Nederland zijn er 3 miljoen gebruikers, waarvan bijna 600.000 dagelijks gebruikers. 21% van de Nederlanders tussen de 20 en 39 jaar gebruiken Pinterest.

Verschil tussen Pinterest en andere social media

Pinterest biedt content de langste levensduur in vergelijking met andere social media, want waar content op Instagram, Facebook en Twitter in dagen leeft, leeft een afbeelding op Pinterest soms wel drieënhalve maand. Voor de contentplanning moeten producten die interessant zijn voor de feestdagen al halverwege de herfst op Pinterest geplaatst worden.

Lees ook: Rich pins: de rijke content van Pinterest →

Dit artikel gaat verder onder de afbeelding ↓

laptop pinterest shopping

Shoppen op Pinterest

Maar hoe komen Pinterestgebruikers nou tot een aankoop… Allereerst zorgen de 175 miljard pins die op Pinterest staan voor voldoende inspiratie. 98% van de gebruikers die dus die 175 miljard pins ontdekken geven aan dat zij nieuwe dingen proberen die zij gezien hebben, ten opzichte van 71% van andere platformen. Na het ontdekken van content gaat 93% van de Pinners research doen voor een aankoop of een aankoop plannen of maken.

39% van de Pinterestgebruikers zijn ook meer geneigd om actief te shoppen dan mensen die niet pinnen op Pinterest. Als zij shoppen geven zij ook meer uit dan mensen zonder Pinterestaccount. Maar dat heeft waarschijnlijk ook te maken met het hogere inkomen dat Pinners lijken te hebben, ten opzichte van gebruikers van andere platformen.

Tips voor shoppen stimuleren op Pinterest

PIN IT: Wil jij dat Pinners jouw producten gaan shoppen? Dan is de belangrijkste stap dat er een ‘pin it’-button te vinden is op jouw website. Dit kan met een mouse-over via jouw websitethema, maar ook via de bewaarknop die Pinterest aanbiedt.

RESPONSIVE WEBSITE: 80% van het verkeer op Pinterest komt van mobiele gebruikers en dus is een goede mobiele, responsive website heel belangrijk. Ga vooral na of het doen van een aankoop ook goed werkt op mobiel.

ZELF PINNEN: Wil jij aankopen van jouw merk stimuleren? Dan zullen jouw producten te vinden moeten zijn op Pinterest. Wacht dus niet totdat Pinners jouw producten gaan vinden en pinnen, maar help een handje door zelf actief te pinnen vanuit jouw merk. Registreer een zakelijk account en claim jouw website, zodat jouw account goed kan groeien en statistieken goed geregistreerd worden.

RELEVANTE BORDEN EN PINS: En hoe ga jij jouw pins onder de aandacht brengen? Maak themaborden met duidelijke namen. Denk in stijl, een type producten of de plek waar een product komt – zoals een slaapkamer met alle handige producten voor een slaapkamer. Vul deze themaborden met bijbehorende pins en doe dit regelmatig. Pin dagelijks of wekelijks, eventueel ingepland via Pinterest – bij uploaden kunnen pins een datum in de toekomst meekrijgen.

Bron cijfers: shopify, pinterest, numrush, omnicoreagency.com | Bron beeld: unsplash

Bladendokter training Pinterest blok