Waar ga jij heen met Virtual Reality?

Virtual Reality of VR is de laatste hype waarin marketeers en communicatiespecialisten zich momenteel vastbijten. Met geslaagde en minder geslaagde voorbeelden.

Zo zag ik een aankondiging voor Jurrasic World die echt geweldig was. Of een film die je rechtstreeks in het leven van een meisje in een sloppenwijk dropt voor Terre des Hommes. Maar tot nu toe zijn er weinig merken die goed begrijpen wat ze met dit nieuwe medium kunnen doen. Afgelopen maand was ik bij een presentatie van specialist Pasi Helin uit Stockholm die liet weten wat de mogelijkheden zijn. Niet voor niets heeft monsterproductiebedrijf Media Monks zijn VR productiebedrijf overgenomen. Ook zij zien een enorme stijging in aanvragen voor Virtual Reality producties. Zo maakte hij met superster Nicole Kidman een verhaal in VR voor luxe luchtmaatschappij Etihad. Heel erg mooi gemaakt en een dijk van een productie.

HTC vive

Virtual Reality set van HTC vive

Vervolgens mocht ik de nieuwste HTC vive opzetten, de allerlaatste ontwikkeling in VR-land. De belevenis die ik had was echt waanzinnig. Ik stond echt een de rand van een klif en moest een stapje achteruit doen om niet naar beneden te storten. Of althans dat is wat mijn brein dacht. Door de toevoeging van 2 controllers (zie foto) – die ook met de bril op zichtbaar zijn – heb je echt controle over je omgeving. Je kunt je eenvoudig verplaatsten en je kunt objecten ‘oppakken’. Ik voelde meteen: deze techniek heeft ongekende mogelijkheden. Voor educatie en entertainment is VR echt next level.

Twijfels over Virtual Reality en marketing

Maar voor marketing heb ik flinke twijfels bij VR en dat zijn dezelfde als bij 3D films. Vergis je niet – ik ben een fan van 3D sinds mijn vroege jeugd toen we met heel Nederland in 1982 met een rood groen brilletje voor de buis zaten (terugkijken!). Maar als online reclamemaken me iets geleerd heeft is dat mensen liever lui dan moe zijn. Dus een bril opzetten en je afsluiten voor je omgeving is best wel een ding. 3D TV, in 2010 nog dé hype op de techniekbeurs CES, is echt voorbij. Een gezin gaat namelijk niet met een bril op voor de tv zitten. Sterker nog, de bril wordt gezien als dé reden van het failliet van 3D TV. Maar – misschien nog veel belangrijker – het aanbod van content is karig. Als álles op televisie in 3D zou zijn is de aanschaf een stuk logischer. Een logge grote bril opzetten (met draden en al) om content tot je te kunnen nemen is een enorme hindernis. En dat geldt dus ook voor adverteerders: hoeveel zullen ze investeren in de content voor Virtual Reality? Ik schat weinig. Zeker omdat het bereik zoveel lager is dan via de traditionele digitale mediakanalen. Voor zeer specifieke ervaringen is virtual reality geweldig, van gaming tot educatie, maar ik zie het op korte termijn niet als succesvol massamedium.

Floris Hülsmann is Digital Copywriter, dit bericht is eerder op zijn site gepubliceerd.