#ifafricawasabar

Twitter en Afrika: #IfAfricaWasABar

Afgelopen vrijdag werd het jaarlijkse ideeënfeest TEDxAmsterdam gehouden, een conferentie rondom het thema ‘Ideas Worth Spreading’. Een van de leukste presentaties werd gehouden door de 22-jarige Siyanda Mohutsiwa en ging over de manier waarop social media kunnen bijdragen aan een beter begrip van Afrikaanse cultuur.

Het begon allemaal met de hastag #IfAfricaWasABar. De tweet van Siyanda stond symbool voor de manier waarop het Afrikaanse continent is gefragmenteerd in verschillende talen en culturen en het gebrek aan kennis van en begrip over Afrikaanse culturen onderling. Siyanda heeft ouders uit verschillende Afrikaanse culturen en worstelt al haar hele leven met dit dilemma.

Virale hit

Daar waar het internet en social media mensen zouden samenbrengen en verenigen, blijkt dat in Afrika nog maar mondjesmaat te gebeuren. Dat is vooral de taalbarrière debet aan. Toch is er een groeiende groep Afrikaanse, in het Engels twitterende Afrikanen die interesse toont in de diversiteit en cultuur van het continent. De tweet van Siyanda was een enorme virale hit en draagt in hoge mate bij aan deze zoektocht.

Crowdfund campagne

Inmiddels is Siyanda een crowdfund campagne begonnen voor de start van een Youtube kanaal over Afrikaanse cultuur.