the big story #crappylightseason - hashtag instagram

Het geheim voor mooie foto’s tijdens #crappylightseason

In de wereld waarin wij leven draait bijna alles om likes, shares en reacties. Maar gedurende de donkere maanden van het jaar kan het knap lastig zijn om een mooie foto te delen die hetzelfde aantal likes halen als in de zomermaanden. Daarom een aantal tips voor hoe je toch mooie foto’s kunt maken tijdens #crappylightseason.

#crappylightseason

De hashtag #crappylightseason is een klein fenomeen op Instagram onder interieurliefhebbers die veelal binnen fotograferen. Voor iedereen die geen professionele fotograaf is, is de hashtag het perfecte excuus voor een foto die qua styling perfect is, maar qua belichting behoorlijk tegenvalt. Met de grijzige dagen waarop het ook nog eens snel donker is, is het best lastig om mooie en duidelijke foto’s te maken.

Tips en trucs voor mooie foto’s

Gelukkig zijn er een aantal trucs om met een smartphone toch mooie, lichte foto’s te maken.

  • Gebruik kunstlicht: natuurlijk is daglicht de beste optie voor een foto, maar in de wintermaanden zijn de momenten met mooi daglicht vaak schaars. Een combinatie maken van daglicht en kunstlicht kan al helpen om de foto net iets mooier te krijgen. Daarvoor hoef je geen speciale studiolamp te hebben, een gewone lamp voldoet ook. Houd er wel rekening mee dat het licht van een gewone lamp vaak een stuk warmer is en kunstlicht ook weerkaatst op lichte oppervlakken.
  • Speel met composities: overzichtsfoto’s ogen tijdens #crappylightseason vaak donkerder dan een detailfoto. Dus durf eens één kant te belichten. En kies eens voor een contrasterende achtergrond of ondergrond voor het object dat je op de foto wilt zetten.
  • Het boek Shoot: Anki van Zilverblauw.nl staat bekend om haar lichte en heldere foto’s en al haar tips heeft ze gebundeld in het boek Shoot, een verrassend interessant boek over fotograferen waarbij ook aandacht is voor foto’s maken met een smartphone.

#crappylightseason a color story app

There’s an app for that

    • A Color Story is een app van de creatieve alleskunners Elsie en Emma van het Amerikaanse blog A Beautiful Mess. De app biedt veel verschillende opties voor afbeeldingen bewerken, waaronder een aantal presets. Presets zijn een soort bewerkingslagen waarin een combinatie van bewerkingen is samengesteld als een laag. In de app zitten een aantal presets die een foto net iets lichter en zonniger kunnen maken. Bekijk voorbeelden via de hashtag #acolorstory
    • VSCO is ook een fotobewerkingsapp, maar van een hele andere orde dan A Color Story. Waar A Color Story draait om meer kleur en zachtheid in afbeeldingen, biedt VSCO juist opties om de schaduwen en diepte in foto’s heftiger te maken. Daarmee wordt een foto misschien niet minder licht of helder, maar past deze juist goed in een Instagramfeed met groot contrast binnen de afbeeldingen.
    • Je zou het soms vergeten met al die verschillende apps voor fotobewerking, maar ook Instagram biedt redelijk wat opties om foto’s net wat mooier te maken. Als je kiest voor het gereedschapsicoon kun je de helderheid, contrast, warmte en schaduwen aanpassen en dat kan nou net het verschil maken tussen duidelijk ‘#crappylightseason’ of ‘wat-een-prachtige-belichting!’.

Bron foto: A Beautiful Mess