Lesgeven over 3D printen op de basisschool

Wat kan je als ouder doen om jonge kinderen te leren over technologie en programmeren? Heel simpel, zelf lesgeven. Vandaag gaf ik een les over 3D printen.

Technologie, computers en software nemen tegenwoordig een belangrijke plek in de samenleving in. Winkelstraten veranderen door e-commerce en wie kan er nog zonder een mobiele telefoon? Maar op de basisschool is bijna geen aandacht voor technologie. Kinderen kijken naar een digibord, er staat een computer en dat is het dan. Toen mijn zoon 3 jaar geleden naar de basisschool ging, heb ik me voorgenomen om daar iets aan te doen: zelf lesgeven. Het is makkelijk om te klagen over een school en het gebrek aan technologie in het opleidingsprogramma, maar nog veel makkelijker is het om daar zelf een beetje energie in te steken.

David & Goliat Computer Club

Onder de naam van de David en Goliat Computer Club besteed ik regelmatig tijd aan technologie-onderwijs aan kinderen van de basisschool. Het idee is om spelenderwijs verschillende programmeerplatformen uit te zoeken als Codecademy of Scratch. Maar ook te spelen met technologie als Makey Makey, Littlebits, Rasberry Pi en meer. Lesgeven hoort er ook bij. Het is belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al kunnen proeven aan technologie. Ik heb in groep 3 een les gegeven over Internet, in groep 4 heb ik ze laten spelen met Makey Makey en Littlebits. Dit jaar heb ik het iets groter aangepakt: uitleggen wat 3D-printen is.

Les 3D-printen

Ik heb samen met 3D-ontwerper Jurriaan Borstlap (inhuren die man!) twee lessen gemaakt over 3D-printen. Dat is zelfs voor volwassen kerels nog iets magisch. Vandaag hebben we les 1 gegeven aan groep 5 van de Westerparkschool in Amsterdam. Deze les bestond uit het uitleggen wat een 3D-printer is, wat je er allemaal mee kunt maken en wat je als leerling zelf zou kunnen doen. Daarna zijn de kinderen in groepjes aan de slag te gaan om een vis te ontwerpen. Deze gaan we in 3D-software uitwerken en daarna voor de kinderen printen. Volgende week laten we in de tweede les zien hoe we dat gedaan hebben en gaan we natuurlijk veel printen. Heb je interesse in de les? Of ben je een ouder die ook zelf les gaat geven? Hier kan je de PDF van mijn les downloaden: Les 1 3D printen.

Mede mogelijk gemaakt door Rhinofly

rhinofly-20130923152248

Deze hele les wat niet mogelijk geweest zonder de fantastische hulp van Rhinofly: een innovatief digitaal bureau uit Utrecht. Toen ik op twitter vroeg om hulp bij het vinden van een printer reageerde de directeur Ronald van Schaik direct: ‘Kom onze printer maar lenen!’. Voor een van hun eigen projecten hebben zo ook de 3D-printer gebruikt: #gevenmetkerst.

Het resultaat: heel veel blije gezichten en een konijn

Het leukste van vandaag was om de totale fascinatie en concentratie te zien van een een groep van 25 leerlingen die tussen de 8 en 9 jaar oud zijn. Ze vonden het prachtig. Zelfs toen ik het verschil tussen 2D en 3D wilde uitleggen begrepen ze dat erg snel. Het helpt wel dat iedereen al naar een 3D-film is geweest. Vandaag hebben we ook aan de leerlingen laten zien hoe je een konijn uitprint.


Zo is goed te zien hoe het object uit lagen bestaat.


Het uitprinten van een konijn.

 Voorbereiding met mijn zoon als assistent.

 Opperste concentratie en uitleg over de 3D printknop.

De juffen en meesters kwamen ook even kijken.

Mijn eigen 3D geprinte poppetje gemaakt door scanlounge.