Google maakte eind augustus plotseling bekend dat het stopt met tonen van authorship van Google+ profielen in de zoekmachine. Is dit het einde van Google+?
Geruchten over de toekomst
Er zijn al sinds het plotselinge vertrek van Google+ hoofd Vic Gundotra veel geruchten over de toekomst van het sociale platform van Google. Gundotra zelf prijst in zijn afscheidsbericht zijn team dat het platform gebouwd heeft ondanks de vele sceptici, dus ook sceptici binnen Google. Techcruch weet op basis van anonieme bronnen te melden dat het Google+ intern gezien wordt als een platform en niet meer als een product. Talentvolle ontwikkelaars wordt overgeplaatst naar het android platform en het beleid van het verplicht integreren van Google diensen in Google+ zou ook stoppen. Tijdens de jaarlijkse Google I/O keynote in juni werd met geen woord gerept over Google+, terwijl het platform 4 dagen later zijn 3e verjaardag vierde.
Groei platform
Daar tegenover staat dat het sociale platform van Google hard is gegroeid en begin 2014 wereldwijd rond de 1 miljard gebruikers heeft. Maar de maandelijkse actieve groep gebruikers is een stuk lager: 359 miljoen, zo’n 35% van totaal aantal gebruikers. Velen zeggen dat komt door de verplichte integratie met andere Google diensten als Google Play, Youtube en Gmail. Bij elk nieuw Gmail account wordt automatisch een Google+ account aangemaakt. Het platform heeft ook goede en veel gebruikte diensten als Picassa, Hangouts en Communities.
Geen traffic
Door te stoppen met Google authorship is de kans groot dat veel bedrijven Google+ links laten liggen. Authorship hield in dat je content kon ‘claimen’ door het te delen via Google+. Deze claim zou zoekresultaten positief beïnvloeden en bood dus uitkomst voor expert-bloggers en content marketingstrategieën. Google+ is een netwerk met een kleine groep dedicated gebruikers, maar het levert in de praktijk nauwelijks traffic op. Uit onderzoek van shareholic blijkt dat de traffic van Google+ in verhouding met alle andere traffic bronnen erg laag is, namelijk 0,06%. Nu blijkt dat het ook geen zin heeft om Google+ te gebruiken voor de zoekresultaten is de laatste reden voor het gebruik verdwenen. Het echte probleem met Google+ is dat het niet is gemaakt op basis van behoeften van gebruikers, maar voor Google zelf. Het is de manier alle informatie met elkaar te verbinden en te gebruiken.
Geen toekomst voor Google+
De toekomst van Google+ is erg onduidelijk, de belangrijkste voorvechter Vic Gundotra is plotseling verdwenen, Google+ heeft geen prioriteit bij Google en Google+ levert nauwelijks extra zoektraffic meer op. Voldoende redenen om de toekomst van Google+ kritisch tegemoet te zien. Bedrijven die in staat zijn om een actieve community op te bouwen en te onderhouden zullen er zeker profijt van hebben. Lukt dat niet, dan is het wachten op meer duidelijkheid over de toekomst voordat het zin heeft om Google+ als volwaardig kanaal voor contentmarketing in te zetten.
UPDATE 22-9-2014 – Sinds begin september is het niet meer verplicht om een bij een nieuwe Gmail account ook een Goolge+ aan te maken. Je kan er nu voor kiezen om dat niet te doen. Daarmee is de verplichte integratie en waarschijnlijk de snelle groei van Google+ ten einde.