Google geeft mobiele website voorrang

Google heeft haar zoekalgoritme in april 2015 aangepast zodat mobile sites voorrang krijgen. In november 2015 vallen daar ook sites onder die gebruikers verwijzen naar apps en content verbergen. Dit gaat flinke gevolgen hebben voor de niet-mobile sites.


Het aandeel mobiel gebruik op internet nadert de 40%. Niet alleen om te surfen, apps te gebruiken, maar ook om te zoeken via Google. Heel veel sites zijn nog niet geschikt voor de mobiele telefoon en dat vindt Google een probleem. Voor de zoekende mens moeten Google-resultaten relevant en goed te lezen zijn. Daarom heeft Google aangekondigd op 21 april het algoritme aan te passen en sites eerder te tonen die geschikt zijn voor mobiel gebruik. Een ongekend rigoreuze stap die volgens Google een flinke impact gaat krijgen op de zoekresultaten.

Update 2-9-15: Google heeft ook aangekondigd dat site die alleen een banner tonen naar een app en de rest van de pagina verbergen, zoals Linkedin, vanaf november 2015 gezien worden als een niet vriendelijke site.

Een mobiel vriendelijke site

Al in 2014 is Google begonnen om in de zoekresultaten te controleren of een site mobiel vriendelijk is. Als dat het geval is, wordt er een extra label toegevoegd aan de zoekresultaten: mobile-friendly. Je kan dan als gebruiker beslissen op welke site je gaat klikken, waarbij je zeker weet dat een mobiel vriendelijke site ook beter te bekijken is op een smart phone. Nu gaat Google een stap verder, want er wordt nu niet alleen een label vertoond, de zoekresultaten worden daadwerkelijk aangepast.

Wel een mobiele website

Als jouw site een speciale opmaak heeft voor mobiel gebruik of je hebt een aparte mobiele site dan zit je goed. Ook met een responsie omgeving is er niets aan de hand. Grote kans dat het aandeel mobiel zoekverkeer onder invloed van deze verandering zal gaan stijgen omdat jouw site eerder getoond wordt.

Geen mobiele website

Heb je nog geen mobiele site dan heeft deze aanpassing van Google impact. Het aandeel van mobiel organische zoekverkeer zal dalen. Om te controleren of dat een groot probleem is, kun je het volgende doen.


Ga naar Analytics en zoek in het acquisitie rapport naar alle kanalen. Maak een tweede segment aan en selecteer mobiel verkeer.


Dan zie je direct de verhouding tussen traffic vanuit de desktop omgeving van Google en die van de mobiele telefoon. Ik heb zelf eens gekeken naar een aantal verschillende sites en het aandeel mobiel verkeer was toch al snel tussen de 20% en 30%.

Onduidelijk of de site mobiel vriendelijk is

Weet je niet zeker of je site geschikt is voor de mobiele telefoon dan kan je gebruik maken van deze Mobile Friendly test van Google. Vul het adres van je site en laat Google controleren of je site mobiel vriendelijk is. Als de site niet mobiel geschikt is, krijg je tips hoe je die moet aanpassen. Meer over deze tips vind je hier in een gids van Google.

Mobile first

Het mobiele internet wordt steeds belangrijker en steeds meer gebruikt. Kijk maar eens in de statistieken hoeveel van je bestaande gebruikers al via de mobiele telefoon komt. Nu Google ook de zoekresultaten gaat aanpassen is het de hoogste tijd om mee te groeien met het gedrag van gebruikers. Een mobiele site is voor elke bedrijf essentieel en in de toekomst zal die het meeste gebruikt worden.

App installaties mogen de content niet verbergen

Update: 2-9-15 | Als mobiele sites na 1 november 2015 een beeldvullende banner tonen om de app te installeren en daarmee de content van de pagina verbergen zal deze niet meer gezien worden als een mobiel vriendelijke site. Als deze site wel aan de andere mobiele eisen van Google voldoet zal deze toch niet meer goed in de mobiele zoekresultaten getoond worden. Wil je als bedrijf toch je app promoten op het mobiele kanaal dan kan je wel de ‘App instal banners’ gebruiken die door de browsers worden aangeboden: Safari (Smart Banners) en Chrome (Native App Install Banners). Deze banners laten de gebruikers de keuze om de mobiele site te gebruiken of de App te installeren. Andere oplossingen worden ook goedgekeurd zolang gebruikers maar de content van de pagina kunnen lezen.

pasted image 0 pasted image 0 (1)
De verkeerde en de juiste manier om een App installatie te promoten volgens Google.

Alle links