facebook leestijd

Facebook kijkt nu ook naar leestijd

Het Facebook algoritme wordt weer aangepast. Nu zorgt leestijd van de consument ook voor een indicator over interesses.

Wachtend op de trein scrollen veel mensen door hun Facebook tijdlijn op zoek naar leuke content. Omdat er meer berichten klaarstaan, dan mensen lezen kunnen, bepaalt Facebook via een algoritme welke berichten er getoond worden op de tijdlijn en welke niet. Facebook werkt continu aan verbeteringen in dat algoritme. Nu is het algoritme zo aangepast dat ook de leestijd meeweegt in iemands voorkeuren.

Leestijd wordt belangrijk

Alle content op Facebook wordt geanalyseerd en voorzien van een score. Dit wordt edgerank genoemd. Op basis van deze score wordt bepaald welke content wel of niet getoond wordt in de tijdlijn van gebruikers. Vooral voor Facebook pagina’s heeft dat veel impact. We hebben al eerder uitgelegd hoe deze edgerank werkt. Een van de belangrijkste zaken waar Facebook naar kijkt is of mensen liken, een reactie achterlaten of de content delen. Na onderzoek komt men er bij Facebook achter dat er ook heel veel mensen zijn die wel de content lezen of bekijken, maar verder niets doen. En omdat men niets doet verdwijnt deze content uit de tijdlijn. Dat gaat nu veranderen, want Facebook gaat nu ook kijken hoe lang men naar bepaalde content kijkt. Zoals het lezen van verschillende comments, een statusupdate of verschillende foto’s bekijken. Wanneer een Facebook gebruiker stopt men met scrollen in de tijdlijn en met aandacht iets leest of bekijkt, wordt gemeten.

Wat betekent dit voor Facebook pagina’s?

Het is positief dat Facebook nu ook gaat kijken naar leestijd, want niet iedereen heeft altijd maar zin om iets te liken. Met deze aanpassing blijft content die je wel bekijkt maar niet altijd op reageert wel verschijnen in de tijdlijn. Voor de gebruikers van Facebook zal dat een positief effect hebben. Immers: het algoritme zorgt er voor dat content wordt afgestemd op de persoonlijke voorkeur van gebruikers. Voor uitgevers van Facebook pagina’s is deze aanpassing een uitdaging. Want in het nieuwe algoritme wint de kwaliteit van de content. Volgens Facebook zelf zal deze nieuwe indicator niet al te veel impact hebben op Facebook pagina’s.

Interactie met video telt ook mee in het algoritme

Update 29-6-2015 | Facebook heeft net bekend gemaakt dat er naast leestijd ook nog gekeken wordt naar de interactie met video. Als mensen video’s bekijken willen ze niet altijd klikken op like, maar waarderen ze de video wel. Facebook kijkt naar het aanzetten van het geluid, video’s full screen bekijken en of men de kwaliteit op HD zet. Als gebruikers een van deze acties uitvoeren zal Facebook een dergelijke video markeren als interessant. Het zal dan meer van dezelfde video’s gaan tonen op de tijdlijn. Naast leestijd kijkt video ook naar het kijk en klikgedrag bij video’s.

Lees ook: waarom een bericht op Facebook maar 6% van je volgers bereikt.
En: Waarom delen mensen content op social media?