Appie Today: van one-way Allerhande naar social zender

Begin februari is Albert Heijn actief begonnen met een eigen social TV zender op YouTube: Appie Today. Deze social zender dient als communicatie- en informatieplatform door en voor medewerkers en klanten. Albert Heijn wil informeren en verbinden en met name een jonge doelgroep bereiken.

Albert Heijn wil graag een jongere mediaconsument bereiken en lanceert een nieuw video-concept naast bekende communicatiekanalen als de Allerhande. Albert Heijn bundelt op Appie Today een serie video’s, waarbij ieder programma een eigen doelstelling en doelgroep heeft. Zoals directeur Wouter Kolk zelf beschrijft, fragmenteert het medialandschap en worden mediaconsumenten steeds selectiever wanneer zij zoeken naar een verhaal waarin zij zich kunnen vinden. Waar Kolk naartoe lijkt te gaan, is dat er steeds meer behoefte is aan content van waarde.

Content van Waarde

Met Appie Today zouden klanten en medewerkers worden verbonden. De nadruk ligt dan ook op de verhalen. Echte, mooie en vrolijke verhalen en daarnaast “scherpe reportages waarin Albert Heijn kritisch naar zichzelf en haar omgeving durft te kijken”. Er worden dagelijks shows, reportages en series geplaatst over eten, proeven, trends, actualiteiten, blunders en liefde binnen en buiten de supermarkt. De video’s worden nu nog gedeeld op het YouTube kanaal, de Albert Heijn Facebookpagina en de Albert Heijn webpagina. Volgens hoofdredactrice van Appie Today, Monique Bergers, is Albert Heijn echter bezig met de ontwikkeling van een eigen platform dat in de loop van 2017 live zou moeten gaan. Daarmee moet Appie Today een volledig autonome social zender worden.

Intercom Stars en Blij met Sjoerd

Appie Today bestaat uit diverse series en shows, zoals Intercom Stars, Ontdek de Trend, Superrrhacks en Ik Ken Dit Niet. Iedere dag zendt Appie Today een video uit van één van de verschillende formats. Er wordt gekeken welk format werkt en er worden regelmatig nieuwe programma’s naar voren gebracht die inspelen op wat er leeft. Een bijzonder format is Blij met Sjoerd. Sjoerd is vakkenvuller bij Albert Heijn en wil graag een bekende vlogger worden. Je kent hem misschien wel van televisieprogramma Down voor Dummies over het Syndroom van Down. Sjoerd maakt vrolijke vlogs voor Appie Today over evenementen en actualiteiten waarin hij interviews afneemt en evenementen bezoekt. Zijn doel is om de kijkers blij te maken met leuk nieuws. De serie heeft wisselende views : van 90.000 tot 400.000 views per aflevering. De serie bevat een specifiek en persoonlijk verhaal over een jongeman met een droom, dicht bij de medewerkers en klanten van Albert Heijn.

Door en voor medewerkers en klanten

Het idee is een jaar geleden onder medewerkers ontstaan. De medewerkers vonden de huidige communicatiewijze niet goed genoeg werken en dachten hier verbetering in te kunnen brengen. Zij zijn gaan vloggen met programma’s over service, nieuwe producten en dergelijke. Door het succes van deze vlogs kwam het idee bij Albert Heijn om zelf een social zender te starten. Klanten willen volgens Wouter Kolk ook meer over het bedrijf en producten op een leuke en informatieve manier te weten komen en daar biedt Appie Today een uitkomst voor. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn is Appie Today onderdeel van een veranderende marketingaanpak waarin Albert Heijn laat zien wie bijvoorbeeld de medewerkers, klanten en telers zijn en wat ze doen. Medio 2016 was Albert Heijn al gestart met het maken van online video’s waarbij zij hebben gemerkt dat het kijkers trok en ook een fanbase voor vlogger Sjoerd.

Redactie en samenwerkingen

Appie Today bestaat uit een eigen redactie, newsroom en tv-makers die helpen bij het ontwikkelen van de diverse formats. Het team bestaat uit zes personen waaronder vier redacteuren, een producer en een stagiair. Verder wordt samengewerkt met verschillende productiemaatschappijen, uitgevers en contentpartijen als VICE, het Algemeen Dagblad, TBWA, MPG en MEC. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met het Algemeen Dagblad voor het format Bakkie Today. Een mediateam is verantwoordelijk voor de distributie van de content en er is een team gezet op de ontwikkeling van het platform.

En als bonus…

Hoe gaat Albert Heijn geld verdienen met deze social zender? Het concept bevat geen direct e-commerce component. Toch kunnen in de video’s producten worden aanbevolen door leveranciers. Op dit moment wordt er nog geen gebruik gemaakt van pre-rolls of mid-rolls en kun je dus ongestoord de video’s bekijken. De social zender zelf is natuurlijk wel een reclameplatform op zich met voldoende mogelijkheid voor product placement van de eigen artikelen. De social zender biedt ook mogelijkheden voor samenwerkingen met bedrijven.